Hayatımıza girmeye başlayan tanzim satış daha doğrusu üretici ile tüketici arasında bulunan ve gereğinden fazla aracılardan kaynaklı fiyat artışlarının önüne geçme amaçlanmıştır.
Ülkemizde ürün kıtlığından ziyade arz esnasından yaşanan sorunlar ve ürünü iletme işinde 3-5 hatta onları bulan aracılardan dolayı fiyatlar katlanmaktadır.
Devlet tarafından bir işletilen ve bir örneği bulunan Et Balık Kurumu gibi bir sitem ile taze balığından tüketiciye ulaşması konusunda aracılar azaltılabilir.
Kumkapı Balık Hâli çalışanı balıkçı Kemal Sümbül, satışlarının sezon başına kıyasla oldukça düştüğünü ifade ederek, günden güne balığın da azaldığını bildirdi. Balıkçılık işi de 4-5 kişinin elinde Fiyatların şu an yüksek olduğunu ve doğal olarak satışların da düştüğünü anlatan Sümbül, bilinçsiz avlanma ve borsacılıktan dolayı fiyatların yüksek olduğunu ileri sürerek, aynı sebze ve meyvede olduğu gibi bu işin de 4-5 kişinin elinde olduğunu iddia etti. Sümbül, bunların piyasaya malı sürmediğini, tek tek sürdüklerine dikkati çekerek, sebze ve meyvede uygulanan tanzim satışın balık için de yapılmasının faydalı olacağını aktardı.
Tekne balığı kabzımala değil de esnafa verirse balık fiyatları düşer Sümbül, sebze-meyve fiyatlarının tanzim satışıyla düştüğüne işaret ederek, vatandaşın ucuz ürün aldığını, bunun balıkta da olabileceğini kaydetti. Teknenin balığı denizden çıkartıp doğrudan kabzımallara değil de esnafa vermesi hâlinde hamsiyi 20 TL’ye değil 10 TL’ye satabileceğini öne süren Sümbül, 30 tane teknenin denize açılıp tonlarca hamsi tuttuğunu, 4 bin kasa hamsi getirildiğini ve teknenin hâle yanaştığını belirterek, hepsi birden direkt olarak esnafa vermesi durumunda rekabetin olacağını ve daha ucuz olacağını vurguladı.
Sümbül, sebze-meyvede olduğu gibi balıkçıların da tanzim satış istediğini söyleyerek, vatandaşa ucuz yedirmek için bunun gerekli olduğunun altını çizdi. Bugün çinekobun kasasını bin TL’ye aldığını anımsatan Sümbül, bunun içerisinde 15 kilo olduğunu ve yaklaşık olarak 70 TL’ye mal olduğunu dile getirerek, vatandaşa bir kilo balığın 75 TL’ye, 80 TL’ye satıldığını açıkladı. Sümbül, herkesin balık yiyemediğini hatırlatarak, hamsi ile ilgili de fiyat belirsizliğinden yakındı.
Fiyatlar yükselince balığa rağbet de düştü Sümbül, sebze-meyvede stok yapılmasının engellendiğini fakat balıkta stokçuluğun sürdüğü bilgisini paylaşarak, stokçuluğun önlenmesinin çok önemli olduğunu savundu.
Sebze-meyve fiyatlarının şu an için düştüğünü hatırlatan Sümbül, yüksek olmasından dolayı vatandaşların balığa fazla rağbet gösteremediğine değinerek, tezgâhlarda balığın ucuz olması hâlinde işlerin daha iyi gittiğini, pahalı olduğunda ise durgunluk yaşandığını söyledi. Balık fiyatları ile ilgili bilgi de veren Sümbül, Palamudun tanesi 30 TL’ye, çinekobun kilosunun 50 TL’ye, hamsinin kilosunun 20 TL’ye, istavritin kilosunun 15 TL’ye, tekirin 30-35 TL’ye, kalkan balığının da kilosunun 200 TL’ye çupra-levrek, yetiştirme olanların 25 TL’ye satıldığını bildirdi.